Spadeskaftet

En fortælling at blive klog af J

 

Så smid da alt det gamle L… ud, du går og gemmer på.” Og ”Hvad vil du dog bruge det gamle knækkede skaft til ?”

Hvor tit må vi ”gemmere” ikke lægge ører og tålmodighed til disse forfærdende ord ? Et brugt spadeskaft i denne udsøgte kvalitet er ikke noget man falder over hver dag. Mærk dig lige det !!!

 

 

Jeg er imidlertid også ejer af en gammel, men ”så god som ny” kulskovl, som jeg bruger til utallige forefaldende jobs. Den er desuden et arvestykke efter mit store forbillede og idol, min alt for tidligt afdøde svigerfar, ”gemmeren” P.H.Olsen.

 

 

Men AK og VE, skovle bliver også gamle og denne her var da vist allerede lidt ormstukken allerede da jeg hentede den hjem. Måske havde den et latent ønske om genforening med sin forrige ejer. L Skaftet brak tihvertifald i ødelå på en ellers dejlig septemberlørdag, og det var som nævnt allerede i en slem forfatning, så genmontering kunne ikke komme på tale LL og atter L.

 

 

Så var gode dyr rådne, men når nøden er størst er reservedelene lige om hjørnet (hvis man altså passer på sine værdier og hvis man altså overhovedet kan finde dem igen i sine utallige gemmer.) Så efter en dag eller to med eftersøgning, fandt jeg dette fremragende skaft fra en for længst brækket spade, som selvfølgelig har fået et andet skaft for flere dekader siden.

 

 

Og minsandten, det er lige akkurat langt nok, så skovlen kan opretholde sin originale størrelse, husk, der går jo et pænt stykke af skaftet ned i den rørformede del af skovlbladet. Det var førhen et spadeskaft og det skal nu være skaft på en skovl. Det er nemlig sådan at det brækkede skovleskaft var af spadeskaft-typen.

 

 

En vinkelsliber egner sig fint til at tildanne den nederste, koniske del af skaftet. Som model bruges det stykke af det gamle skaft, som er pillet ud af den rørformede del af skovlbladet. Der rettes efterfølgende af med den nye båndpudser, som er erhvervet formedelst kr. 80,- på et nærliggende lopemarked (”Sig mig engang: Hvad skal du med alt det værktøj du går rundt og køber altid ?” Uha-uha-uha). Den kom nu ind meget handy, i dette tilfælde. J

 

   

 

Husk i øvrigt altid at holde god orden på omkring dig, når du arbejder med farligt EL-værktøj. Det kan forebygge mange skadestuebesøg. J

 

 

Vel hjemkommen fra nævnte skadestue, kan arbejdet fortsættes og fuldføres.

Nu er skaftet langt om længe færdigt og klar til montering. Der er medgået et par, tre-fire forsøg inden det er kommet hertil, men klart er skaftet imidlertid !

 

 

Det skubbes ind på plads, og …

 

 

Der skal lige bruges lidt magt (nej ikke vold, kun magt), og skaftet er på sin nye plads !

 

   

 

Nu skal nitten genmonteres. Nitten er den lille metalstift der holder det hele sammen når det ”rigtigt går løs” (undskyld udtrykket) Det er hos den hele ansvaret ligger, når man rigtigt tager fat. Der skal bores hul tværs igennem træskaftet, de gamle huller i metallet er der i forvejen og det gælder om at ramme lige i begge sider. Hvis man opspænder skovlen vandret, er det vel ingen sag at bore lige igennem og ramme det gamle hul, på den anden side ? Måske er det alligevel bedre at bore halvvejs ind fra hver sin side, så det gør vi og det lykkes fint.

 

   

 

Nitten kan nu bankes på plads.

 

Nittehoved.

 

Der snydes lidt her, selve nitten er nemlig blevet for kort, idet nitningen er slebet bort under afmonteringen, så her må lidt svejsning til, men det går også fint og er næsten ligeså stærkt som den gamle nitning var.

 

Svejsning.

 

Og så er vi færdige, vi nåede det lige inden eftermiddagskaffen.

”Hvoffer har du ikke smidt den gamle skovl ud, i stedet for at spilde tid med …… ?”. Nå, det er nu rart at have en funktionsdygtig skovl tilbage på sin plads i … - æh? Hvor er det nu for resten den har sin plads ? Og det allerbedste af det hele … Jeg fandt faktisk hele tre reserveskafter, så jeg kan brække den foreløbig to gange til og hvem ved ? Måske brækker der en spade eller en greb i mellemtiden L J.

 

Selvgjort er velgjort og meget er sparet.

 

Vi ”gemmere” er i sandhed et rigt folkefærd J

Dog ikke på penge, det var ikke det jeg mente, og du kan i hvert fald ikke låne nogen af mig !!!

Der sætter vi grænsen, men måske kan du få lov at låne skovlen en dag.

Altså hvis du kan behandle den ordentligt, det er jo trods alt et klenodie !

 

Michael Tue Due.